poza de conorwithonen
La ce te gandesti cand auzi “continut premium”?
HBO? Reviste de specialitate? Site-uri “membership” pe baza de abonament? Da, toate acestea ofera continut si servicii cu plata membrilor lor, dar nu despre aceasta este vorba in articolul de fata. Ci despre cum orice firma sau brand, poate si are datoria sa creeze continut premium. Cu o mica distinctie: sa-l ofere gratis pe site-ul/blog-ul oficial, precum si pe canalele de media sociala aferente, si pe alte site-uri si blog-uri de referinta din piata.
Atunci cand faci asta, si la scara industriala (secretul este sa publici des, constant si in cantitate larga) ce sanse crezi ca ai sa atragi vizibilitate, audienta, trafic, clienti, vanzari? Sansele cresc exponential.
Internetul se bazeaza pe informatie si continut: articole, interviuri, studii de caz, analize si comparatii de produse/servicii, s.a.m.d. Si asta nu se va schimba probabil nici atunci cand Internetul asa cum il stim astazi, va arata altfel.
Firma/brandul care publica continut des, constant si in cantitate masiva castiga cota de piata si devine expertul #1 in acea industrie, sau cel putin este perceput ca atare. Iar impresia inseamna intotdeauna adevar in mintea consumatorului.
Apropos, cuvantul cheie este continut premium. Sa nu te astepti sa publici orice continut si sa atragi un numar crescut de vizite sau clienti. Este nevoie de acel tip de continut diferit de cel al competitiei. Care sa contina informatie cel putin mai buna, sau mai detaliata.
Marketingul prin Continut vs. Reclama
De ce ai face marketing prin continut firmei, brandului sau produsului tau? Din acelasi motiv pentru care ai adauga carburant unui autoturism! O afacere nealimentata prin continut va stationa in garaj precum o masina, si intr-un final va ruginii pana la extinctie!
Marketingul prin continut este un concept (si o strategie) care in America cel putin este destul de cunoscut, dar adoptat de putine companii si branduri la un nivel constant si eficient. In Romania, nu se stie mai nimic, tocmai de aceea proiectul Fabrica de Continut Premium doreste sa faca cunoscute metodele prin care orice firma sau brand poate capta audienta maxima si genera o crestere exponentiala a afacerii lor.
Acest blog si serviciile adiacente pe care le oferim sunt un exemplu.
Firmele destepte stiu cand si cum sa inlocuiasca marketingul prin publicitate sau reclama cu cel prin continut. Daca vorbim de principiul Pareto, campaniile lor ar arata cam asa: continut – 80%, si reclama propriu-zisa 20%.
Sunt companii care chiar si atunci cand fac reclama se folosesc de marketingul in 2 pasi, adica ofera ceva gratuit (e.x.: un cupon valoric, un ghid in format PDF, un CD audio, etc.) in schimbul datelor de contact ale publicului tinta – de obicei nume/email si adresa sau telefon.
Marketingul in 2 pasi necesita ca in primul rand sa ai ce oferi gratuit, un produs de valoare, pe care potentialul client sa-l aprecieze, si prin care sa poti construi o baza de date (legitima). Firmele care ofera continut premium sunt cele care castiga pe termen lung.
Nu vei putea sa oferi o prima impresia buna fara continut premium.
5 Avantaje Majore Obtinute de Firmele
Care Ofera Continut Premium:
- Te diferentiezi de competitie, sau faci concurenta invizibila, ca prin magie
- Iti cresti audienta/traficul, numarul de clienti/vanzari, si implicit profitul
- Iti poti forma (prin permisiune) o baza de date incredibil de valoroasa
- Mentii legatura cu clientii si consumatorii tinta, fara a face spam
- Iti cresti cota de piata si poti dezvolta noi produse sau afaceri
Intrebarea Care Se Naste Este:
Ce Inseamna Continut Premium si Cum il Pot Obtine?
Pe scurt, continutul premium este acea informatie net superioara, sau acel continut CALITATIV, reprezentand factorul de diferentiere concurentiala. Cu alte cuvinte, vrei sa-ti faci competitia irelevanta, atunci singura optiune este sa adopti cultura marketingului prin continut, si firma ta sa devina o fabrica de continut premium.
Asta inseamna ca, fie vei lucra cu un specialist in continut premium care iti poate ajuta intreaga organizatie sa adopte aceasta cultura prin consultanta dedicata si trainguri sau workshopuri customizate, fie vei angaja o terta firma care este cunoscuta ca oferind continut de calitate, si care este in sine o fabrica de continut premium, care sa produca in locul tau continutul de care ai nevoie, pe baza de contract.
Pentru mai multe detalii pot citi acest articol: Cum Sa Alegi o Fabrica de Continut Premium
Acum vom vorbi pe scurt despre continut CALITATIV asa ca fii atent la urmatorul acronim:
- Convingator
Daca ai dori sa inveti cum sa investesti la bursa sau pe piata Forex, ai cauta un specialist in domeniu cu experienta sau pe cineva care doar a citit cateva carti despre acel subiect? In toate cazurile, fara exceptie, avem nevoie de specialisti. Cand ai probleme cu finantele firmei, te duci la un contabil acreditat sau consultant fiscal.
Informatia este credibila mai ales atunci cand vine din partea cel putin a unui cunoscator (e.x.: consultant sau vanzator cu experienta practica), daca nu chiar expert sau specialist in domeniu (avocat, notar, medic stomatolog, etc.)
- Actual si actualizat
Daca informatia este convingatoare dar nu este actuala si actualizata, ai pierdut clientul mai mult ca sigur. Recent am vizitat un blog (si cazurile sunt numeroase) al unui serviciu Business-to-Business in care ultimul articol publicat era din anul 2009. Adica acum 3 ani de zile.
Ce impresie iti face un asemenea site? Nu cumva te gandesti si tu, ca si mine, ca tipii astia de fapt si-au inchis blogul, daca nu chiar afacerea. Sau, cel putin, si-au pierdut interesul pentru public, si nu mai doresc sa mentina legatura vie cu piata.
Uita-te in blogosfera romaneasca. Observa cate bloguri au continut depasit sau neactualizat. Solutia este bineinteles sa inceapa sa publice, si s-o faca constant. Consumatorul doreste continut actual si actualizat. Google (regele motoarelor de cautare) face o conditie esentiala din acest aspect pentru cei care doresc sa urce si sa ramana in Top.
Ce crezi ca a facut firma careia i-am explicat despre perceptia negativa pe care i-o ofera vizitatorilor afisand acele articole din 2009? A sters data, dar inca nu a publicat nimic nou. Iti poti foarte usor pacali cititorii, dar la fel de usor se va prabusi si afacerea!
- Liber de orice subiectivism
Daca te lauzi singur, nu te va crede nimeni, daca te plangi insa, toti te vor crede. Marturiile (“testimonialele”) au menirea sa te faca credibil in ochii consumatorului. Din pacate, nu avem cultura colectarii si prezentarii acestui concept de “marketing invizibil”. Mai multe despre acest topic intr-un alt articol.
Continutul pe care tu il publici va avea un avantaj major si va transpare de credibilitate atunci cand iti vei lauda competitia si/sau cand vei vorbi “de rau” propriul produs. Da, ai auzi bine ceea ce ai citit, fa un efort sa vorbesti de bine concurenta, dar in acelasi timp introdu subtil avantajele propriului brand sau produs. Cititorii vor intelege onestitatea si profesionalismul de care dai dovada fara nici o prefacatorie, si vor avea incredere in tine, in brandul tau, in produsele voastre.
Afacerea care nu se bazeaza pe incredere, nici nu va rezista. Doar stim ca oamenii cumpara de la alti oameni/branduri in care au incredere.
Cum poti sa te faci placut si oamenii sa capete incredere in tine daca te prefaci, minti sau ascunzi anumite elemente ale produsului sau brandului tau?
In concluzie, vorbeste mai mult despre competitie, piata si client, decat despre tine si brandul tau. Las-o pe altii s-o faca! Si vei avea un avantaj competitiv, garantat. Pentru ca ceilalti oricum sunt obisnuiti sa vorbeasca numai despre ei, ridicandu-si in slavi propriul produs (“copilul”) si uneori lovind in concurenta.
- Indispensabil
Un blog publica informatii despre cum sa-ti deschizi o firma in Romania. Dupa o cercetare amanuntita a pietei si dupa zeci chiar sute de discutii cu clientii, descopera acele subiectele esentiale, si formeaza o strategie de publicare a acestora.
Informatii de genul: acte infiintare firma, costuri infiintare firma, SRL vs. PFA, sunt oferite gratuit. Ce crezi ca se intampla in acest caz si prin acest demers? Clientii potentiali care citesc blogul devin mai informati si mai educati decat inainte de a descoperi acel site. Iar atunci cand se hotarasc sa-si deschida propria firma, cu siguranta vor apela la echipa din spatele blogului, nu?
Daca oferi informatie indispensabila si o faci gratuit, pe blog, in media sociala, si oriunde iti faci reclama, vei castiga enorm: in primul rand, educi piata si clientul. In al doilea rand, salvezi timp: lor si tie, pentru ca nu mai trebuie sa te sune sa intrebe despre lucruri pe care oricum le-ai acoperit in detaliu si pas cu pas in continutul site-ului tau.
Un site actualizat, abundend in continut indispensabil actioneaza ca si o echipa de consultanti bine informati, si dispusi sa ajute, raspunzand celor mai frecvente intrebari ale potentialior clienti sau consumatori.
Daca fiecare firma din Romania ar petrece 5 ore (nu mai mult) intr-o zi, si ar pune pe hartie toate intrebarile (destepte, idioate, ciudate, hazlii, etc.) pe care le-au primit din prima zi de activitate de la toti cei care le-au dat mail, telefon, sau intrat in birou/magazin, ce crezi ca s-ar intampla?
Cu siguranta s-ar strange cel putin 5 foi A4 cu subiecte interesante de discutie (continut indispensabil) care sa acopere nevoile consumatorului/clientului. Transforma acest continut in postari pe site si pe Facebook, zilnic. Vei avea continut premium pentru 3, 6 si chiar 9 luni.
poza de thesaleslion.com
Sa nu uiti niciodata! Orice intrebare primita de la consumatori sau potentiali clienti este binevenita. Chiar vreau sa faci un obicei din a solicita activ trimiterea intrebarilor. Cu cat primesti mai multe, cu atat cresc sansele sa acumulezi idei pentru continut premium.
- Teribil de valoros si chiar exclusiv
Ce parere are publicul tau de continutul pe care il publici? Gaseste valoare in el? Este practic sau doar pura teorie? Il poate accesa si pe alt site sau canal online ori offline?
Programele de la HBO nu le gasesti pe nici un alt canal de televiziune. Sunt exclusive. Iar licentele pe care le-ai cumpara de la HBO ca sa re-difuzezi un film de al lor de exemplu, costa bani grei si de obicei ai dreptul sa difuzezi acel film la 6 luni sau 1 an de la aparitia originala.
Cand oferi continut premium dai impresia (reala) ca acel continut iti apartine in exclusivitate, si nu a fost copiat de pe al site (cum se obisnuieste la noi destul de frecvent). In plus, perceptia este ca tu si firma ta ati investit timp, bani, efort si resurse considerabile in cercetare si producerea acelei informatii. Asta inseamna pentru consumatorul final ca daca investiti in continut, la fel faceti si in produsele si serviciile pe care le oferiti. Face sens ceea ce spun?
Prin urmare, cine nu investeste in continut premium, sa nu se mire de ce clientii pe care ii atrage se pot numara pe degete, sau de ce majoritatea clientilor intreaba de pret, sau de discount
- Atat de usor de digerat
Continutul tau ofera explicatii simple, pas cu pas, astfel incat si un baiat de clasa a 5-a sa-l inteleaga? Daca da, atunci felicitari! Altfel, rescrie si tradu in cuvinte simple toata terminologia respectiva. Un articol ar trebuie sa fie pe intelesul tuturor, indiferent de publicul caruia i se adreseaza, nu crezi?
Toti consumatorii de continut si in special clientii tai se asteapta sa inteleaga explicatiile tale si informatia unui articol. Nu le provoca dureri de cap prin neologisme sau explicatii intortocheate.
- Transforma perceptii si raspunde obiectiunilor din piata
si nevoilor clientului
Acest articol pe care il citesti vorbeste despre marketing prin continut, si continut premium. Raspunde nevoilor clientului (firma si brandul care doreste sa iasa din anonimat, care doreste sa atraga mai multi clienti si eventual sa devina lider de piata)
De asemenea, ceea ce incerc sa fac prin acest articol, si in general prin continutul acestui blog este sa transform perceptii, de cele mai multe ori eronate, si sa articulez adevarul despre marketing prin continut, atat online cat si offline.
Fa si tu la fel prin contintul pe care il publici, intrucat clientul are nevoie disperata sa cunoasca adevarul despre piata, produs, competitie, asa cum noi avem nevoie de oxigen ca sa respiram. Nu ii pacali, nu le ascunde lucruri, sunt saturati pana peste cap de asta. Fii transparent! Contintul premium isi pierde din valoare si face mai mult rau decat bine, atunci cand este produs cu intentii imorale.
- Incredibil de detaliat
Dezvolta subiectul expus pe toate fatetele, la 360 de grade. Exact cum am facut eu cu acest articol. Puteam foarte usor sa scriu un articol scurt de 300 de cuvinte, concluzionand cat de important este sa publici continut premium des, si in cantitate larga, dar oare avea acelasi impact? In schimb, am scris (fara sa-mi propun in mod special) in jur de 2,300 de cuvinte, pentru a sublinia importanta marketingului prin continut si al continutului premium. Si aceasta este doar inceputul.
Vezi tu, atunci cand informatia oferita este detaliata, si mai mult decat atat, atunci cand subiectul expus este dezvoltat pe latime-lungime-intaltime, capeti “autoritate” in piata si incredere in ochii consumatorului. Competitia se uita altfel la tine, chiar se va intreba cum de stii atatea lucruri despre piata, client, produs. Unele branduri vor dori sa ii inveti si pe ei ce si cum faci. Astfel apare sansa deschiderii unui nou centru de profit in firma ta. Consultanta pentru branduri care doresc sa produca continut premium. Si piata este la inceput, cum spuneam. Exact oportunitatea de care trebuie sa luam avantaj, atat tu cat si eu.
- Verificabil si demonstrabil
Cat de usor de verificat este informatia pe care o oferi? Poti demonstra in scris sau vizual ceea ce face produsul tau? Exista un dicton care imi place foarte mult: arata, nu spune!
De exemplu, daca eu incerc sa te conving cat de bine stiu sa scriu continut superior, si stau cu tine la telefon vreo 30 de minute, si iti spun cat in luna si stele, crezi ca am sanse sa reusesc? Putin probabil, cel mult ma vei percepe ca pe cineva care stie despre ce vorbeste, dar nu neaparat ca un specialist in marketing prin continut premium.
Insa, daca iti dau link catre acest articol pe care aproape ca l-ai citit, crezi ca sansele cresc? Bineinteles, pentru ca tu vezi ceea ce scriu. E dovada vie. Nu doar vorbe.
Acum daca ai ajuns deja aici, felicitari! Cel mult 10% din vizitatorii acestui site citesc un articol pana la sfarsit; din fericire, este meritul si castigul lor.
*** De fiecare data cand fac referire la “continut”, te rog sa intelegi ca in acest termen includ orice informatie indiferent de formatul produs (scrisa, audio, video sau ilustratie)
Continut inseamna tot ceea ce Internetul produce prin oameni si branduri. Nu este usor, necesita timp, cercetare, efort, investitie.
Totusi, datoria fiecaruia este sa produca continut premium, des, constant si la scara industriala. Eu pentru asta militez, tu?